Gå direkt till innehåll
Minska plasten med ekologiska krukan

Blogginlägg -

Minska plasten med ekologiska krukan

Årets trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord och en färdig blomsterblandning på filtmatta hör till de tidigare vinnarna.

Varje år kan företag som vill lyfta en innovativ produkt delta i tävlingen Elmia Garden Award. Årets startfält består av fem vassa bidrag och nyligen var Elmias oberoende proffsjury i full färd med att bedöma produkterna.

Turen har nu kommit till den ekologiska krukan från Impecta fröhandel som är en av de fem nominerade bidragen. Tänk om vi som fröfirma kunde bidra till att det används mindre plast i trädgårdsbranschen. Ungefär så snurrade tankarna när krukan upptäcktes hos en tillverkare i England för första gången. Numera ingår den i företagets tillbehörssortiment och intresset för krukan ökar hela tiden.

-Vi har till och med proffsodlare som kunder, berättar Michael Karlsson, marknadschef på företaget.

Impecta fröhandel är fröfirman för den som söker något utöver det vanliga. Dessutom är de Sverigeledande av fröförsäljning på nätet. Sortimentet består bland annat av många ekologiska frösorter men det finns också en fröserie med kulturarvsväxter som är populära.

Utöver fröer säljer Impecta även tillbehör med fokus på fröodling. Växtbelysning, odlingstråg, näring och inte minst odlingskrukor ingår i sortimentet.

Varför tyckte ni att den ekologiska krukan skulle vara med i Elmia Garden Award?

Det är en fantastisk produkt som inte bara bidrar till ett hållbart och hälsosamt odlingslandskap. Den gör också ett 30% lägre koldioxidavtryck än gängse plastkrukor.

Vad är den tillverkad av?

Restmaterial från majs är det huvudsakliga råmaterialet i den ekologiska krukan. Den är alltså helt fri från plast. Krukan är 100 % ekologiskt nedbrytbar och sorteras med fördel tillsammans med matavfall. Det går att lägga den i komposten men det tar lite för lång tid för den att brytas ner för att jag ska rekommendera det.

Vilka andra skillnaden är det?

Inga större skulle jag vilja säga. Du använder den precis som liknande krukor tillverkade av plast. Den ekologiska krukan går också att använda under flera säsonger. Den är något dyrare med skillnaden är försumbar i sammanhanget.

Vad skulle det betyda om ni vann?

Det skulle egentligen vara en större vinst för planeten än för oss eftersom fler skulle få information om krukan. Vår bransch använder extremt mycket plast och att få bidra till minskad plastanvändning inom den gröna näringen är måhända ett litet bidrag i det stora hela. Men det drar ändå ett viktigt strå till stacken.

Journalist och fotograf
Helena Kaasik

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Relaterade event